2011. június 3., péntek

Lidércke Öltögetője.. / JÁTÉK




  • Lehőcz Dórával az Öltögető blog szerkesztőjével beszélgetek. Dorka nagyon sokoldalú. Mindent elkészít amit csak kérnek Tőle. Egyedi, ötletes figuráival, táskáival, nyakpárnáival.. már sokaknak okozott örömöt:




  • Dóri, hogy lett a neved Lidércke? Ezzel a névvel találkozunk minduntalan, ahol munkáidat láthatjuk.
A barátnőimtől kaptam ezt a becenevet. Többnyire Dorkának szólítanak, ezért minden internetes portálon ledorkaként szoktam regisztrálni (a „le” a vezetéknevem eleje). Ezt ferdítették a lányok Lidérckévé egy idő után. Csupa szeretet és kedvesség volt ebben, ezért is választottam ezt a becenevemet, mikor blogot kezdtem írni. Később szembesültem vele, hogy akad, akinek ez negatív tartalmat hordoz, de a többség azért érzi a névben rejlő játékosságot. Egy olvasómtól idézek: „A lidércek igazándiból familiáris védő-segítő szellemek.”  Már csak ezért is szeretem ezt a nevet! :D





  • Sok kislány, anyukája mellett a babáinak varr először ruhát, így ivódik már gyermekkorban a varrás szeretete az emberbe. Veled hogy volt? Mikor kezdtél varrni?
Jól sejted, ovis koromban varrtam először. Anyukám rém büszke volt az általam készített babaruhákra, behordta őket a munkahelyére megmutatni. Ma már tudom, hogy ez a fajta bíztatás nagyon fontos. Aztán sok év kimaradt, és csak gimnazistaként vettem újra tűt, cérnát a kezembe. Akkoriban már magamnak varrogattam ruhákat. Aztán megint kihagytam pár évet, és az első várandósságom alatt lettem megszállott öltögető. :)




  • Már nem csak a család aprajának nagyjának varrsz, hanem rendelésre is. Hogy indult az Öltögető?
A legnagyobb csemetémet várva rengeteg babaholmit készítettem. Ágyneműket, ruhákat, majd vászonszatyrokat, játékfigurákat is. Ezeket látták a barátaim, néhány ismerős, és sorra érkeztek a kérések, varrjak nekik is. Egy idő után azt vettem észre, hogy már az ismerősök ismerőseinek, vagyis számomra idegen embereknek varrok. A megrendelőim zöme vissza-visszatér, és ez nagy örömmel tölt el. Látok sok éve varrt táskákat használatban, tudom, hogy vannak textiljátékok, amik még az oviba is követik kisgazdáikat, és minden éjjel velük alszanak. :)


  • Milyen tárgyakat készítesz leginkább?
Nem tudok leragadni egy dolog mellett. Készül táska, neszesszer, gyerekjáték, párnák, szinte minden. Nincs két egyforma darab, legfeljebb hasonlók. Szinte mindig saját ötlet alapján, saját szabásmintával dolgozom, ez persze, időrabló, de így szeretem. Legújabb tervem egy táskakollekció. Azonos fazon, sok színben, mintával. Persze, közben lesz ezer más is, mert nem szeretnék beleunni.




  • A sokféle varrományhoz, sok ihlet, ötlet szükségeltetik. Te honnan szerzed be ezeket, mi adja az új ötleteket, inspirációkat egy-egy új tárgy kitalálásához és elkészítéséhez?
Egy mondat, egy fotó, egy játék, bármi lehet ötletadó. A minap ránéztem az egyik macskánkra, és eszembe jutott valami, amit feltétlenül meg kell varrnom. Még csak papíron létezik, de hamarosan testet ölt. :)
A gyerekeim is gyakran inspirálnak. Igyekszem megvalósítani a vágyaikat. Többek között a zsepitartó angyalt is Andor fiamnak köszönhetem: kellett valamilyen zsebkendőtartó az ágya fölé.
A nyakpárnáim  prototípusai is a saját gyerekeim által lettek tesztelve. :)



  • Blogodban olvassuk, hogy három gyermek anyukája vagy. Mikor találsz időt az alkotásaid elkészítéséhez?
Elsősorban anyuka vagyok, de amint van szabad fél órám, varrok. :) Sokszor úgy, hogy körülöttem vannak a kicsik. Ha arról kérdeznek, hogy tudok gyerekek mellett dolgozni, mindig elsütöm azt a mondatot, hogy „a szám független a kezemtől”, vagyis varrás közben is tudok beszélgetni, mesélni. :) Szabni, munkát előkészíteni, vasalni pedig akkor is lehet, amikor alszanak.
Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy ahogy nőnek a gyerekek, egyre több időt hagynak nekem, mikor csak a munkára koncentrálhatok. Andor 8 éves, Petúr 5, Emma 2 múlt. Szeretem magam körül tudni őket, de bele kell törődnöm, hogy már nélkülem is remekül eljátszanak. :)



  • Úgy tudom van pár, az Ipar kamara előtt zsűriztetett terméked is. Melyek ezek és miért tartod fontosnak a zsűriztetést?
Két dolog miatt zsűriztettem. Egyrészt, mert szerettem volna, ha szakemberek is véleményezik a munkámat, másrészt, mert a kézműves vásárokon való részvételhez ez – elvben - követelmény. Erkölcsi elismerésnek éreztem a Lektorátustól kapott papírt, a sok kedves, dicsérő szót. :)
Néhány táskát, pár gyerekjátékot, nyakpárnát, és karácsonyi dekorációkat zsűriztettem. Vannak új ötleteim is, amiket szintén szeretnék majd bemutatni.





  • Iparművésznek tartod magad?
Nem, dehogy. :D Sejtem, honnan ered a kérdés… A Meska szabályai szerint, ha egy alkotónak több zsűrizett terméke van, akkor a bolt típusnál beállíthatja az „iparművész” kategóriát. Éltem ezzel a lehetőséggel, mert több, mint 2000 alkotó között ez is egyfajta megkülönböztetést, kiemelkedési lehetőséget jelent. Én erre büszke vagyok, nem szeretnék álszerénynek tűnni, még akkor sem, ha esetleg olyanok, akik nem ismernek, tévesen nagyképűségnek értelmezhetik.
Ettől még nem lettem iparművész, természetesen. Ahhoz az Iparművészeti Egyetemet kellene elvégeznem… :)



  •  Mi volt a legkedvesebb darab amit megvarrtál?
Legalább 10 legkedvesebb darabom van. :) A párnák között is van kedvencem, a táskák, figurák, díszek között is. A manócipők, a házi áldások, a zsepis tündérek és a nyakpárnák – azt hiszem - összenőttek velem. Van néhány táska is, ami szívem csücskévé vált. :)



  • Ha valami nagyon gyönyörű lesz, nem sajnálod kiadni a kezedből?
Nem, soha sem éreztem úgy, hogy „ettől nem tudok megválni”. Szívesen adom át, és büszkén zsebelem be a dicséreteket érte. :) Természetesen, magamnak is varrok, de sokkal nagyobb örömet jelent másoknak dolgozni. Gyerekeknek varrni meg maga a csoda. :)




  • Hol találkozhatunk Veled és munkáiddal?
A blogomon, a Meskán, és az Ötletek Boltjában vagyok elérhető virtuálisan. Valóságosan kézműves vásárokon szoktam árulni. Elindult Pécsett egy remek kezdeményezés, úgy néz ki, két hetente vasárnaponként lesz vásár a Király utca 9-ben, a Velosophie-udvarban. Ott biztosan megtaláltok. :)


  • Köszönöm Dóri, hogy válaszoltál kérdéseimre! Munkádhoz nagyon sok sikert kívánok sok szeretettel!



Most jön a ráadás:

Mivel ugye most egy lakber blogot olvasunk, nem maradhat ki az interjúból a lakber téma sem:))
Dóri ír egy blogot, házuk történetéről. Ha szeretnéd látni Dóriék házát,
itt megteheted:))

Egy kis ízelítő:



Dóri blogját az Öltögetőt megtalálod itt!
Meska boltját pedig itt!


És a JÁTÉK!

Dóri felajánlott Nektek egy számára nagyon kedves csomagot, nyereményként.
A csomag több dolgot is tartalmaz:

1db  kis szatyor, apróságoknak
1db  táblakép "Isten hozott" felirattal
1db  maroksüni




Szeretnéd?

Ehhez nem kell mást tenned, mint:

Légy követője Dóri blogjának az "Öltögető"-nek itt!
Légy követője az "A vidéki otthon"-nak itt a blogon!

Lájkold Dóri oldalát a "Lidércke varrományai"-t a facebookon itt!
Lájkold az "A vidéki otthon" facebook oldalát itt!

Oszd meg a Hírt!

Írd megjegyzésben, itt a bejegyzés alatt, hogy játszani szeretnél!
(Ez nagyon fontos, mert követhetetlenné válik a játék. Tehát, akik kommentelnek, az ő jelentkezésüket tudjuk elfogadni. Ha nem sikerül a komment, Írj emailt: avidekiotthon@gmail.com)


A Játék június 12-én, Pünkösd vasárnap este este 20 00-kor ér véget.



Jó Játékot kívánok mindenkinek!






39 megjegyzés:

Névtelen írta...

Teljesitettem minden feltételt, játszom:) és a hétvégén válaszolok az előző posztban feltett kérdésekre is!
marlen/Ildiko Lippai

Emma írta...

Tetszett az interjú! Szeretem Dorka munkáit! A feltételek már alapból teljesítve, meg is osztottam, úgyhogy szeretnék játszani! Remélem szerencsém lesz :)

Névtelen írta...

Nagyon szépek a Dorka munkái! Szeretnék én is játszani. Üdv, jó hétvégét!

Susu írta...

Köszönjük a csodás interjút.
Minden feltételt teljesítettem. ;)

Tündéri Lonka írta...

teljesítettem a feltételeket, és nagyon szeretnék nyerni! :))

tetszik az interjú!

krealady írta...

A felét azonnal teljesítem (egy része már úgyis megvolt), a másik felét majd otthonról kiegészítem, mivel itt,a munkahelyemen galád módon letiltották a facebookot!!! És igen, Lidérckétől minden ajándéknak nagyon örülnék:)

tHs írta...

én is teljesítettem mindent :)
köszi a játékot!!!

emilil írta...

szeretnék játzsani:)

erdoseva55 írta...

Én is szeretnék játszani!
szeretem Lidércke munkáit, olyan szépek!:)

Tanó Móni írta...

Köszönöm Marlen:)és lányok köszönöm a gyorsaságotokat:) Lidércke munkái tényleg nagyon szépek, ötletesek, változatosak, szóval lehet válogatni:))
Sok szerencsét mindenkinek:))

Edit írta...

Én is szeretnék részt venni a játékban :) Facebookon Ferencz Edit néven követlek Benneteket :)

rénszarvas írta...

Szeretnék játszani! :-)

Veronika írta...

Szeretnék én is játszani!
Nagyon szééééép!:))

Körmendi Ági írta...

Imádom Dórka gyönyörűséges dolgait!Nagyon sokat rendeltem már Tőle!Most a baglyos telefon tartójába vagyok bele szerelmesedve!Már van is egy csodaszép UHU-m!Lájkoltam,megosztottam!Ja és már a nyertem egy ajtó kopogtatót!

Csirli írta...

Dorkatol jovok, es nagyon orulok, hogy idetalaltam:) Maradok! :)KOszi mindkettotoknek!

BeaAnyu írta...

Mikor megkezdtem a blogom, Dorka az első kedvencek között volt. :D Természetesen azóta is. :D:D
Feltételeket teljesítettem, remélem kedvez Nekünk a szerencse, és az Isten hozott tábla nemsokára az új házacskánk ajtaján díszeleghet! :D:D

GhostGirl írta...

minden feltétel teljesítve,szívesen játszanék :)

Gybogi írta...

én is! én is! én is! nagyon szép darabok,ment a lájk ezerrel...:) de jó lenne megnyerni, hmmmm...de szépek!

Szilvácska írta...

Szia! Minden feltétel teljesítve.
Szeretnék nyerni!!!

Ledorka írta...

Én is köszönöm a kedves szavakat. :) Igazán jól esnek. :)

Sok szerencsét!

Judit írta...

Jól sikerült az interjú. Gratulálok.
Persze leginkább a munkáidhoz, nagyon eredetiek. Nekem is nagyon tetszenek, szeretnék játszani.:)

Gerti írta...

Már egy éve csodálom a munkáidat,most végre a követőd is lettem.Ráadásul annyira szeretnék egy ilyen kis üdvözlő táblát, úgyhogy jelentkezek a játékodra.Köszönöm a lehetőséget!

Babu írta...

Megosztva, likeolva, loholva jöttem én is játszani! :)

inga írta...

Nagyon tetszik az ajándék :)
(Fb-on:Gerda Nádor)
blogomon kint van a játék

Ledorka írta...

De jó ide benézni.... :)) Szép hétvégét mindenkinek!

esztimese írta...

Sziasztok.Feltételek teljesítve.Nagyon szépek és egyediek Dorka munkái szóval nagyon örülnék ha az enyémek lehetnének.

Névtelen írta...

Nagyon tetszenek Dorka munkái, ezért is jelentkezem a játékra.
Köszi Móni neked is a lehetőséget.

Monica írta...

Én is jövök, nagyon klassz lehetőség, és élvezetes volt az interjúúúúúúúúú is!!!

Strugamano írta...

Bencesünért teljesen odáig vagyok! A zsepitartó angyalkák mellett ő a kedvencem! Nagyon befogadnám! Minden jót nektek!

Gabriella írta...

szia Móni, nagyon jó volt az interjú, szeretnék játszani!!! : )

jKaldy írta...

Hát persze, hogy szeretnék játszani :))

Névtelen írta...

Én is szeretnék játszani.

Anka írta...

Már játszom is :D feltételek teljesítve :D

Juli írta...

Köszi az interjút, tetszett.
Játszani is szeretnék, feltételek teljesítve: követek, lájkolok, megosztok.

rozandi írta...

Lájkolva megosztva és rendíthetetlenül követlek titeket! Nagyon szeretem Lidércke alkotásait. Örömmel játszom! Üdv: Rozandi

Jose Ramon Santana Vazquez írta...

...traigo
sangre
de
la
tarde
herida
en
la
mano
y
una
vela
de
mi
corazón
para
invitarte
y
darte
este
alma
que
viene
para
compartir
contigo
tu
bello
blog
con
un
ramillete
de
oro
y
claveles
dentro...


desde mis
HORAS ROTAS
Y AULA DE PAZ


COMPARTIENDO ILUSION
TANO MONI

CON saludos de la luna al
reflejarse en el mar de la
poesía...




ESPERO SEAN DE VUESTRO AGRADO EL POST POETIZADO DE CARROS DE FUEGO, MEMORIAS DE AFRICA , CHAPLIN MONOCULO NOMBRE DE LA ROSA, ALBATROS GLADIATOR, ACEBO CUMBRES BORRASCOSAS, ENEMIGO A LAS PUERTAS, CACHORRO, FANTASMA DE LA OPERA, BLADE RUUNER ,CHOCOLATE Y CREPUSCULO 1 Y2.

José
Ramón...

Faragó Nóri írta...

Lidércke és a blogod lelkes rajongója lettem :)! Ha most nem nyerek, "kénytelen leszek" a Meskán rendelni, mert a pöttyös kollekció minden darabjának szerelmese vagyok!

Ledorka írta...

Megint megköszönöm a kedves szavakat. :)))

Tanó Móni írta...

Köszönöm mindenkinek a játékot!:))
Holnap sorsolás:))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...