2012. július 6., péntek

Levendulafarmon jártam..

A hétvégén levendulafarmon jártam. Hőgyészen most rendeztek első ízben nyílt levendulaszüretet. Mivel még élőben nem láttam ekkora levendulaültetvényt, ezt nem hagyhattam ki. Kedves ismerőssel indultunk útnak, hogy kivel, majd erre is fény derül:)).  A kánikula ellenére azt mondom megérte. Csodaszép volt. Az aratás közben a levendulának olyan illata volt.. Mondtuk is, hogy ezt kellene valahogy megosztani Veletek. Na de egyenlőre beszéljenek a képek..Ez a látvány fogadott bennünket..A levendulaültetvény egy keleti lejtőn helyezkedik el, Hőgyészre érve a mindjárt balra a horgásztó felett találjuk..Illatos mező..Érkezésünkkor már többen szorgalmasan dolgoztak..Háttérben a nagyközség házai ..Lehull a lepel.. Talán páran már ismeritek,
Németh Pannival, (jobbra) a Levendulamagazin szerkesztőjével utaztam. Panni nemrég indította Magazinját, mely már a kezdetektől nagy sikernek örvend.
Söllei Judit a Levendulafarm tulajdonosa fogadott kedvesen bennünket..Judit sokat mesélt nekünk.. 
Ezek a levendulabokrok két éve lettek ültetve. Tavaly óta szinte megduplázódott a levendulamennyiség.
Egy jó része az ültetvénynek tavasszal lett kiültetve. Szerencsésen, hiszen abban az évszakban sok eső esett és jól megeredtek a palánták. Egyébként az őszi ültetést szokták javasolni.
Sokan gondolják, hogy a levendulával nincs sok gond, mivel nincs kártevője. Pedig nem egyszerű; kapálni gazolni kell, figyelni kell a szüret idejére, attól függ mi készül belőle és a termékeket el is kell adni, ami ekkora mennyiségnél már nem kis feladat..A levendulamezőről leérve a nemrég vásárolt, felújításra váró házikó mellett kóstoltunk levendulaitalt és finom levendulás sütiket ettünk..A sátor alatt levendulakoszorúk, levendulazsákok és más termékek között válogathattunk..
Én levendulavizet és olajat szereztem be magamnak.. Levendulacsokrok ízlésesen, kosárban..Az udvarban kézműves foglalkozás is volt a gyermekek nagy örömére..Ügyes kezek által készülnek a buzogányok..A bemutató darab, ilyen az elkészült buzány, a szalagot ízlésünk szerint választhatjuk hozzá..A megvásárolt kis házikó. Most a leszüretelt, csokorba kötött levendulák száradnak benne..Bekukucskáltam az ablakon..Aztán visza mentünk a levendulamezőre. Szerettük volna mi is kivenni részünket az aratásból..Balról jobbra: Németh Panni, Söllei Judit a farm tulajdonosa és jómagam..
Ebben a hőségben nem volt könnyű a szüret sem. Mi talán egy órát, ha bírtunk.. A szüretelők egész nap kinn vannak, hát le a kalappal előttük, nem könnyű munka. Páran sövényvágóval próbálkoztak, de a többség a metszőollós megoldást választotta.Még a szüret előtt. Judit elmondása szerint két héttel ezelőtt sötétlila színben pompázott a mező. Na akkor még gyönyörűbb lehetett..Közelről..A bácsi már több órája szüretel..Rakodás a kocsira. Sietni kell, mert Pannonhalmára viszik lepárolni és minnél hamarabb meg kell érkeznie, olaj készül belőle..
Ehhez a levendulához nem adnak adalékanyagot 100%-os levendulaolaj..Levendulaaratók..A betakarítás gépi erővel is folyik egy saját fejlesztésű eszközzel a kis traktor elején..A faoszlopok jelzik a mező szélét..Aztán búcsúztunk..
Szép volt, jó volt, rettenetes meleg volt, de megérte..

A leszüretelt levendulákat én csokrokba kötöttem, most száradnak a kerti fészerben. Aztán lemorzsolom és kis zsákocskákat fogok megtölteni velük, melyek hasznosak lesznek a ruhák között. A Countryboltban láthattok hasonlókat, de már új kollekció készül..

A Hőgyészi levendulafarmról többet megtudhattok a farm honlapján: http://www.levendulafarm.hu/

Ha kedvet kaptatok, jövőre látogassatok el Hőgyészre és vegyetek részt Ti is a levendulaaratásban!

Ha tetszett a bejegyzés, esetleg szeretnél még képeket nézegetni a vidéki lakberendezési stílusról, csatlakozz az "A vidéki otthon" csapatához a facebookon! Ezt itt teheted

2 megjegyzés:

erdoseva55 írta...

Köszönöm a beszámolót, jó volt Veletek tartani!:)

Gigike írta...

Ez nagyon jó volt..tetszett! Köszönjük! Nagyon jó lett volna veletek tartani!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...