2011. június 24., péntek

Antikolás, öregítés, avagy felújítás saját kezüleg..



A Kérdezős napon, Gybogi és Zazálea tett fel kérdést az antikolással kapcsolatban, bár szerintem ez a téma többünket is érdekel. Úgy gondoltam, hogy mivel én magam még sosem csináltam ilyet, inkább egy szakembert hívok segítségül a kérdések megválaszolásához. Ezért kértem meg Tiba Andreát, blogger nevén Tibandit, hogy írja le nekünk jó szájbarágósan, hogy is kell ezt a műveletsort elvégezni.
Ma Andrea írását olvashatjuk:


Sokszor van úgy az ember leánya hogy a korábban festett bútorok, ajtók, keretek egy idő után unalmassá válnak, nem tetszik a színük…na ilyenkor kell a bátorság és egy adag kreativitás hogy új köntösbe öltöztessük őket.

Vegyük példának Zazálea megunt ajtó színeit. Azt ugyan nem tudom, hogy az ajtó eredeti színei milyenek, mert akár az is lehet egy jó kiindulópont, hiszen alapnak akár barna akár kék is megteszi. De induljunk ki abból, hogy használhatatlan az alapszín. Mire is van szükségünk:

  1. csiszolópapír: festékboltokban kapható, P150, P 220. A számok a durvaságot a szemcsézettséget jelölik, minél nagyobb a szám annál finomabb a papírunk.
  2. Alapozófesték: ez is kapható a festékboltokban, barkács áruházakban. Legyen vízbázisú, általában fehér színű. Én szeretem a Tikkurila termékeket. Az Unitop nevű alapozójuk szinte minden fa felületre jó, termékeik literes kiszerelésben kaphatóak viszonylag olcsón.
  3. Fedőfesték: ezt ugyanott megkapjuk ahol a többi alapanyagot, ez is vízbázisú és matt legyen. Itt döntenünk kell az ajtónk színéről, hiszen ha nem teljesen fehéret akarunk akkor keverni kell a színt. Keveréshez jók a falfestékekhez használt színezők, pár csepp, de akár az otthoni akrilfestékeinkből is tehetünk hozzá.
  4. Ecsetek: ugyan ott kapható, ügyeljünk a szélességre. Nem jó ha túl keskeny, és a túl széles sem. Esetleg a kisebb méretű ecset a választott technikához.
  5. Maszkoló más néven: papíros szalag; ez is kapható minden festékboltban. Ez azért kell, hogy ha nem tudunk leszerelni, kivenni valami olyan alkatrészt (kilincs, zár, fiókgomb…) ami nem jó ha festékes lesz, leragasztjuk vele az alkatrészt.
  6. Antikoló /öregítőszer, viaszgyertya, lazúr, olajfesték, terpentin: itt megint döntenünk kell milyen technikát alkalmazunk. Ez vagy festékboltban vagy hobbi boltban kapható.
  7. Dörzsi szivacs, vagy 1000-es számú polír csiszolópapír.
  8. Lakk: szintén vízbázisú, szatén fényű. Kapható a jobb festékboltokban.


Először is szereljük le az ajtót, kivesszük a pántokat, kilincseket…ha ez nem lehetséges, akkor ragasszuk le őket. Meg kell csiszolni az előző festéket a jó tapadás érdekében. A durvábbik papírt válasszuk, nem kell nagyon erősen durván csiszolni. Azt kell látnunk, hogy a felület mattul, kezd felkopni az előző festék. Persze adódhatnak előzetes megfolyások, azokat alaposabban csiszoljuk meg. Portalanítsunk, aztán jöhet az alapozás. A teljes felületet fessük át, ha kell akár kétszer is, vigyázzunk ne folyjon meg a festék. Amíg ez szárad (kb.1 nap) döntsük el mit is szeretnénk elérni. Több lehetőség közül választhatunk: koptatás, repesztés, viaszos csiszolás, vagy utólag kenünk fel valami öregítő anyagot…


Zazálea a chabby chic stílust szeretné, ezt koptatással is el lehet érni. Ehhez kell némi sötét színű festék is lehet barna, sötétkék, ez fog előtűnni a munkánk során. Ha megszáradt az alapozó, fussuk át a felületet a finomabb papírral, portalanítsunk. A csiszolás azért szükséges mert a nedvesség felhúzza  a fa szálait, és a nagyobb tapadás érdekében is.
Nézzük meg az ajtónk melyik részein akarunk kopásokat elérni. Az éleknél, ha betétes akkor az elválasztó részeknél, belső peremeknél…ide kenjük fel a festéket közepes vastagságúra. Arra ügyeljünk, hogy ne legyenek éles határvonalak, akár az ujjunkkal maszatoljuk el a széleit. Hagyjuk ezt a réteget is jól megszáradni.

Most jöhet a gyertya! Ez egy sima háztartási gyertya, akár használt is lehet. Törjük el, és az éleket erősen dörzsöljük be vele, többször áthúzva vastagon viaszoljuk be az éleket, felületeket. Ha úgy érezzük készen van, akkor a nagyobb viaszdarabokat távolítsuk el, jöhet a fedőfesték.
Fehér matt festéket szeretne Zazálea, én mégis javaslom, hogy a tiszta hófehér festékünket pár csepp feketével ,,koszítsuk” el, jobban takar, és kicsit megtöri a hófehérséget. Nagyon ügyeljünk, hogy cseppenként adagoljuk  a feketét, és mindig alaposan keverjük össze!




Ha a színünk készen van akkor jöhet a festés. Szálirányba próbáljunk dolgozni. Hagyjuk ezt a réteget is megszáradni, és ha úgy találjuk hogy nem lett egyenletes akkor újra kenjük át az ajtót, hagyjuk száradni. Jó hírem van ismét csiszolunk!  Finoman átdörzsöljük azokat a helyeket ahol viaszos volt előzőleg, vízszintes mozdulatokkal haladjunk, és ha jól dolgoztunk a viaszos részeken szinte lepereg a fehér festék, és előtűnik az alsó szín.

Portalanítsuk a felületet, és jöhet a lakkozás. Egyenletes rétegben vigyük fel a lakkot, száradási időket betartva, Két-három réteg között a dörzsivel kicsit átcsiszolva, újra lakkozhatjuk, így időt állóbb, simább réteget kapunk.

Ez a technika alkalmazható teljesen új fa felületeke, kisbútorokon, dobozokon is. Van más mód is arra hogy öregítsünk egy felületet, ez csak egy általam kedvelt leírás. Jó munkát Zazálea!

Köszönjük  Andi! Nagyon klassz volt! Sok sikert Neked!

Andi díszítőfestéssel foglalkozik.
Munkáját figyelemmel kísérhetitek blogján, itt
Termékeit megtaláljátok a Meska boltjában, itt


Innen már csak a tettek mezejére kell lépni!
Remélem Te is kedvet kaptál egy kis antikoláshoz! :))

Jó munkát mindenkinek!

11 megjegyzés:

zazálea írta...

ölellek benneteket,még néhányszor átolvasom,nagyon jó,nagyon alapos, nagyon köszönöm!
és megosztom, ha nem bánjátok :o)

Tanó Móni írta...

Zazálea, örülünk, hogy segíthettünk:))és a megosztásnak is:))

DekoRárium írta...

Szívesen Zazálea, és örülök ha megosztod. Ha kérdésed van kérdezz nyugodtan:)

zazálea írta...

az a kérdésem, hoyg eleve kék az ajtóm,akkor is kell ez a rengeteg festés,gondolom, ez olyan naiv kérdés.:o)tehát akkor is kell alapoznom? nem lehet, hogy .....ööö...hogy is mondjam, az alapozófestéket kihagyom azon részeken, ahová egyébként a kéket tenném utána, meg ahol viaszolnék?:o))

azt hiszem,én a türelmetlen típus vagyok,igen

DekoRárium írta...

Ha eleve kék,akkor néhány részt átugrunk, alapozás nem kell. Finoman átcsiszolod, a tapadás miatt,portalanítod, és mehet a viasz, rá a fehér, szárad...visszacsiszolod a viaszos részeken, és már elő is bukkant a kék a fehér alól, lakkozod. Na sokat átugrottam:)

Tanó Móni írta...

Köszi Tibandi!
Zazálea, nagyon szép ajtókat kívánok, remélem láthatjuk majd a végeredményt?!..:))

Névtelen írta...

Nagyon tetszik, de sajnos nekem "műanyag" szekrényem van.Kis időre egy ilyen stílusú tapéta is megtenné. Ismertek olyat? Köszi. Éva

Micu írta...

Sziasztok,

Én még csak most csöppentem bele ebbe a kreatívoskodásba.... segítség kellene... milyen festéket használjak? Alaprétegnek jó a falazúr? Fedő festéknek már vettem vizes bázisú zománcfestéket és az csiszolnám meg. Ez így működni fog?

Köszi!
Micu

Unknown írta...

Vicuska1!
Arra is ugyan olyan jól lehet dolgozni csak szerintem használj zománcfestéket!

Unknown írta...

Sziasztok!

A viaszos részekre a vizes lakk rá fog tapadni?

Szép napot!
Balázs

Névtelen írta...

Balázs,
igen, tök jól rátapad, már többször próbáltam. De csak vizesbázisú festékkel/lakkal. Oldószeressel még nem.

üdv,
Ildi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...