2011. május 14., szombat

Judit küzdelme a farmon, lovaival.. / interjú

egy tökéletes pillanat

Judit lovakat tart, nem is akármilyeneket. Olyanokat, akiket megkedvelt és megmentett, örökbe fogadott.
Nem lovagol rajtuk, csak szeretgeti őket, biztosítja számukra a jólétet.
Kajdacson, Szekszárd és a Balaton közelében vett egy házikót telekkel, amire ráférne a felújítás.
A cél, gyermekek ingyen nyaraltatása a szép vidéki településen, lovak közelében.

édes vagy..


  • Judit, mikor kezdődött a lovak iránti szerelem az életedben?
A lovak iránti szerelem már gyermekkoromban bennem volt, mert nagyapámnak voltak lovai. De államosításkor inkább lelőtte őket és eltemette a cseresznyefa alá, mert nem bírta volna elviselni,ha a drágáit beadja az akkori TSZ-be. Ezt hozzá kellett tennem.


virágot a virágnak

  • Hogy jött a gondolat, hogy Te magad legyél ló tulajdonos, és megmentsd a paripáidat?
Egy csődörrel kezdtem. Őt el kellett adni, mert nagyon vérmes egy bestia lett. Aztán éveken keresztül csak a könyvek és a képek maradtak. Eredeti szakmám cnc esztergályos, de amit akkor tanultam, az már messze jár a mai technikához képest, meg aztán nem is érdekel. 8 éve jött ez a lehetőség és a bérelt büfémet adtam föl . A másik szerelmem a repülők. Azt most sutba dobtam, mert ez az igazi világom: LÓ LÓ LÓ...


figyelj már

  • Honnan kerülnek hozzád?
Az örökbe fogadott lovainkat soha nem láttam, csak úgy jöttek. Egyetlen lóra mondtam csak nemet, mégpedig azért, mert nem tudtam kifizetni a szállítást. A többiekre mindig az előző gazdája fizette a szállítást. Férfiasan bevallom, nem tudok rendesen lovagolni. Engem maga a ló érdekel, az hogy éljen, boldog legyen. Akár egészséges vagy beteg. Ez nálam nem számít. Élek-halok értük. Nekem ők a nagy Ő...


beszélgessünk

  • Hozzád nőnek a lovak, van kedvenced?
Ezt az érzést, ami hozzájuk köt-fűz, nem lehet leírni. Érezni kell. Ők felvidítanak, ha rossz kedved van, lehet velük beszélgetni mert meghallgatnak, játszanak és minden egyebet megtesznek az ember kedvéért. Édesek és Mostohák.


anyu, gyere játszani

  • Melyik a legkedvesebb történeted lóval?
Volt egy nagy szerelmem. BÍBORKA. Fájó seb ez nekem, mert imádtam. Ő volt a mindenem. Fél évig csak a családi pótlékból éltünk, mire kifizettem. Megszenvedtünk egymásért. Még most is nagyon hiányzik. Van egy tincsem a hajából és azt mindig magammal viszem. Egy darab velem van. Ezért nem értem meg azokat a lószeretőnek nevezett egyéneket, akik vágóhídra küldik. Mindig van egylehetőség, egy kiskapu...


Lord

  • Hány lovat tartasz jelenleg?
Jelenleg 4 felnőtt lovunk van: Lord, Oliver, Haribó és Lilike. 2 kiscsikónk van: Azim és Borisz. Bértartást fizetek utánuk. Ahol most vagyunk, összesen 16 ló van. 60 hektár szabadság. Itt úgy élnek mint a Mustángok. Nincsenek korlátozva semmiben. Nem használjuk őket semmire. Csak élik az életüket, szabadon és boldogan.

Haribóék


  • Hogy tudod finanszírozni a tartásukat?
A házat közös megegyezéssel a tulajjal részletfizetésre vettük.Tettük ezt azért, mert szeretnék olyan gyerekeknek segíteni, akik nem tudják ezt az élményt megfizetni. A legtöbb Pesten van. A mienk vidéken. A ház fölújításra szorul és nincs füdőszobája, de ez sem gond, mert míg van két kezünk és tudunk dolgozni, megcsináljuk.
Nem tudtunk 100.000 ft-tot berakni a bankba, ezért nincs alapítványom. Bármit megteszek és megtennék a lovakért, ha tudom hogy az, az ő javukat szolgálja. 8 kutyát és 2 macskát is befogadtunk. Lakbért és autót is fizetünk. Alig marad a saját megélhetésünkre valami, de soha nem bántuk meg, mert a lovak bíztatnak és szárnyakat adnak, hogy csináljuk. A páromnak 2 munkahelye van, hogy ne hiányozzon a gyerekeinknek semmi, hiszen ezek a lovak a mi közös küzdelmünk. Hiszen mindíg van miért fölkelni, még akkor is, ha teljesen kilátástalan a helyzet.


Ház

A ház az utca felől

a táj


  • Milyen terveid vannak, amiket meg szeretnél valósítani?
Csodálatosan szép helyen van a ház. Csöndes és hátrányos helyzetű mindkét falu. A célunk a rászoruló gyerekek nyaraltatása. Sok gyermeket láttam már a tv-ben, akik nem tudnak semmit, mert nem is foglalkoznak velük. Sajnálom, hogy ennyire szegények és ezért próbáltuk meg. Mindig akadályba ütközünk. Már mi sem tartjuk meg az ünnepeket, mert a lovainknak vesszük meg azt amit kell. Az idei tél nagyon nehéz volt, de túléltük és fogjuk is.
Szeretnénk találni befektetőt vagy egy céget, aki segítene anyagilag létrehozni az alapítványt. A többi már gyerekjáték ahhoz képest, amit eddig már átéltünk. Köszönöm szépen mindenkinek a figyelmét és főleg neked a sok-sok segítséget és támaszt.

Judit, én köszönöm az interjút! Kívánom, hogy ezek a gyönyörű tervek mind megvalósuljanak!
Sok kisgyermek nyaraltatása megoldódjon, és lovaiddal egy szép nyugodt helyen élhesd mindennapjaidat.  Ehhez sok erőt és kitartást kívánok!
  
Judit weboldalát itt érheted el!

adj egy puszikát


Judit még hozzá teszi: A weboldalamon található több videó is, amik bemutatják, hogyan bánnak a vágóhidi lovakkal. Van egy olyan is, amitől az ember szíve összeszorul. Egy versenylóról szól..

jó a séróm

A fotókat Judittól kaptam, az Ő tulajdonát képezik!





1 megjegyzés:

Gabriella írta...

Megnyugtató, hogy vannak még ilyen önzetlen és elszánt emberek... sok sikert és kitartást kívánok Juditnak céljai eléréséhez!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...